Dé 10 gouden podcast tips om jouw podcast echt tot een succes te maken (met Patrick Kicken)

Tips podcast1 724x1024 - Dé 10 gouden podcast tips om jouw podcast echt tot een succes te maken (met Patrick Kicken)

Waar voorheen mensen zich nog afvroegen: podcast, wat is dat? lijkt de podcast tegenwoordig echt in opkomst te komen. En dat is niet zo gek ook! Podcast is – hoe ik erover denk – de toekomst. Mensen willen steeds meer hun eigen tijd indelen (kijk maar naar Netflix/YouTube) en hun tijd ook zo goed mogelijk besteden. Een podcast is dan ideaal. De 11e aflevering staat dan ook volledig in het teken van de podcast. En daarbij is mijn allereerste gast ook een feit! Patrick Kicken, ja die toffe radio DJ, deelt vandaag 10 gouden podcast tips voor een betere podcast.  

De podcast

De drie belangrijkste podcast tips op een rij

1. Zorg dat er interactie is

Mensen willen tegenwoordig een onderdeel ergens van zijn, zo ook van je podcast. De beste manier om hun aandacht te grijpen en vast te houden is dan ook om echt de interactie met hen op te zoeken. Zorg dat zij zich betrokken voelen. Hoe je dit kunt doen? Door bijvoorbeeld interviews te houden, maar ook vragen van luisteraars in je podcast te behandelen (dit is wat Gary V ook vaak doet). Op die manier maak je het een wisselwerking en dat is natuurlijk het allerleukste. Niet alleen zenden, maar ook durven te ontvangen.

2. Onderzoek je doelgroep

Tenzij je Beyoncé bent, moet je echt tot de harde conclusie komen dat er maar weinig mensen geïnteresseerd zijn in wat jij een dag hebt gedaan. Natuurlijk kan je interessant zijn om de podcast om jezelf te laten draaien (‘ik neem je mee in mijn ondernemersavontuur’), MAAR zorg altijd dat je weet waarvoor je een podcast maakt. Wat is het doel van je podcast? Wie wil je aanspreken? Wat wil je ermee bereiken? En heeft die persoon – die je aan wilt spreken – daar wel behoefte aan? Hier volgt ook weer dat stukje van het onderzoeken van je doelgroep. Als je een podcast voor je bedrijf maakt, moet je hier extra rekening mee houden. Je wilt namelijk dat je podcast een mooie aanvulling op je bedrijf is voor je klanten en niet dat het er maar koud bij hangt.

Stel jezelf dus de vraag: voor wie is mijn podcast, wat wil ik met mijn podcast bereiken en zit die persoon daar dan ook echt op te wachten?

3. Durf je ware ‘ik’ te laten zien

Wees niet bang om jezelf te laten zien: wie je bent, wat je doet, wat je drijft en wat je angstig maakt. Je leest het goed: jezelf zijn betekent namelijk ook – eens in de zoveel tijd –  jezelf kwetsbaar op durven stellen. Realiseer je goed dat mensen enerzijds je podcast luisteren voor de informatie/amusement die je geeft, maar anderzijds ook voor de prettige persoon die je bent. Houd het dus dicht bij jezelf en ga geen toneel spelen. Je luisteraars zijn enorm slim en zullen daar echt doorheen prikken. En weet je? Perfectionisme is ook zo overschat, right?

Wil jij alle tips rustig op een rij nalezen? Download dan de checklist die ik speciaal voor deze aflevering heb gemaakt.  Als je deze 10 regels in acht neemt, weet je in ieder geval dat je een geweldige podcast neerzet die ook voor je luisteraars enorm waardevol is. En daar draait het uiteindelijk om.

Download de checklist

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Subscribe now

De vrolijkste podcast over online marketing en ondernemen: dat is de Successtof Podcast!