Een business coach nemen: ja of nee?

business.coach .nemen 733x1024 - Een business coach nemen: ja of nee?

Alweer tien maanden geleden begon in mijn avontuur als ondernemer. Nog voordat ik bij de Kamer van Koophandel was geweest, wist ik één ding zeker: ik wilde een business coach. En zo geschiedde het dat ik een traject van zes maanden inging met mijn business coach. Een avontuur waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Maar is een business coach als beginnende ondernemer eigenlijk wel nodig? En waarom dan eigenlijk? Ik vertel je er alles over. 

Wat vond ik het een partij spannend toen ik de eerste keer mijn business coach ontmoette. Ik wist niet wat ik moest verwachten, wat zij van mij zou vinden en of ze mij wel kon helpen. Misschien was ik wel niet goed genoeg (op welk vlak dan ook). Misschien zat er wel geen ondernemer in mij verscholen en was dit allemaal niet voor mij weggelegd. Misschien gooide ik nu ongelooflijk veel geld – waar ik hard voor had gewerkt – weg. Genoeg twijfels in ieder geval. Toch schreeuwde mijn intuïtie dat ik dit moest doen. Ongeacht mijn angst, twijfel of het geld. Dit was de weg die ik moest bewandelen.

Heb je een business coach nodig?

Over het investeren van je geld in een business coach bestaat veel discussie. De één geeft aan dat dat het niet nodig is terwijl de ander erbij zweert. Wie heeft het goed? Wie spreekt de waarheid? Ik geloof echt dat het van je eigen situatie afhangt en dat er goed of fout is. Als iemand mij deze vraag stelt zeg ik altijd: “kijk naar je omgeving en baseer daar je keuze op”. Ik geloof er namelijk WEL heilig in dat je het niet in je eentje kunt doen. Iedereen die dit doet, zal zichzelf tegenkomen: dat beloof ik je! Je hebt niet alle wijsheid in pacht en je weet het niet altijd beter (hoewel dit een geruststellende gedachte is). De meest succesvolle ondernemers hebben een team of inspirerende mensen om zich heen. Mensen die hun complementeren en hun bedrijf naar een hoger niveau tellen. Dat is, als je het mij vraagt, één van de geheimen van een goede ondernemer.

Terug naar de business coach. De reden waarom ik een business coach heb genomen is omdat ik geen ondernemers of ‘ondernemende’ vrienden in mijn omgeving had. Er waren weinig tot geen mensen in mijn omgeving die mij konden helpen, mij een spiegel voor konden houden of mij konden pushen. Dit is wat mij betreft ook de afweging die jij zou moeten maken als je twijfelt aan een business coach. Zijn er mensen in je omgeving die:

 • Verstand van ondernemen hebben en hun strepen hebben verdiend?
 • Jou en jouw bedrijf kunnen laten groeien?
 • Advies kunnen geven waar je echt iets aan hebt?
 • Je kunnen pushen om plannen te maken en deze stuk voor stuk uit te gaan voeren (en je hier accountable voor te houden)?
 • In jou geloven terwijl je dit zelf misschien nog niet helemaal doet en je daarbij kunnen helpen?

Als je mensen in je omgeving hebt die je dit kunnen bieden, dan zal je waarschijnlijk geen business coach nodig hebben. Mocht je deze mensen niet in je omgeving hebben, dan doe je er goed aan om eens over een business coach na te denken. Nogmaals: je kunt het niet alleen (en het is lang niet zo leuk kan ik je vertellen).

business.coach .nemen1 - Een business coach nemen: ja of nee?

Zou ik nogmaals een business coach nemen?

Het antwoord hierop is: JA! Ik denk dat mijn bedrijf niet zo snel was gegroeid. Dat ik niet binnen drie maanden van mijn bedrijf kon leven en überhaupt kon nadenken over het laten groeien van mijn bedrijf. Wat dat betreft heeft mijn business coach mij echt geholpen. Zo:

 • Stelde ik helderde doelen (zakelijk) op en werd ik maand op maand accountable gehouden;
 • Kon ik met al mijn vragen, twijfels, angsten en successen bij haar terecht;
 • Leerde ik binnen no time hoe ik mijzelf op de markt kon zetten zodat ik niet om werk verlegen zat;
 • Kreeg ik inzichten over mezelf en mijn rol als ondernemer die ik anders (nog) niet had gehad;
 • Ontdekte ik hoe je al een pro kunt plannen en daarbij niet gek te worden.

Als ik eerlijk ben mis ik nu nog weleens die schop onder mijn kont hoor. Maar gelukkig is mijn discipline immens toegenomen en kan ik onderhand – met behulp van andere lieve ondernemers die ik heb ontmoet – wel mijn eigen boontjes doppen. Zoals je begrijpt: ik heb heel veel liefde voor mijn business coach en gun het iedereen om zo iemand te vinden.

Heb jij weleens met een business coach gewerkt? Of überhaupt met een coach?   

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SUCCESSTOF PODCAST

De vrolijkste podcast over online marketing en ondernemen: dat is de Successtof Podcast!